Witboek interne staatshervorming goedgekeurd

Redactie KW

De Vlaamse Regering keurde vandaag op voorstel van Vlaams minister Geert Bourgeois het witboek interne staatshervorming goed. In de zomer van vorig jaar lanceerde de minister zijn groenboek: een toekomstvisie voor de Vlaamse bestuurlijke organisatie, waarin de knelpunten van de huidige situatie waren opgelijst. Na maandenlang advies en overleg met de betrokken bestuursniveaus, sectoren en middenveldorganisaties zijn nu de definitieve uitvoeringslijnen goedgekeurd.

In het witboek zijn concrete maatregelen opgenomen om het gemeentelijk bestuursniveau te versterken. De gemeenteraad moet de spil blijven van het gemeentelijke beleid.

Verder moet het politiek apparaat efficiënter worden onder meer door de verdere integratie van gemeente en OCMW. De gemeenten krijgen in heel wat beleidsdomeinen ook meer bewegingsvrijheid en autonomie om lokaal maatwerk te realiseren op die beleidsdomeinen die het dichtst bij de mensen staan (zoals kinderopvang, Ruimtelijke Ordening, Werkgelegenheid en Onroerend erfgoed). De Vlaamse overheid zal in deze domeinen het kader vastleggen en ondersteunend optreden, maar minder vanuit Brussel de details vastleggen.

(LD)

Meer in het nieuws van Focus en WTV vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier