Wit-Gele Kruis heeft aandacht voor ondervoede bejaarden

Redactie KW

Aan de Oostkust, in Torhout en in Brugge heeft het Wit-Gele Kruis een pilootproject lopen rond ondervoeding bij bejaarden.

Thuisverplegers gaan na of patiënten ondervoed zijn of het risico lopen om het te worden. In overleg met de huisarts wordt het probleem dan aangepakt. Vast staat nu al dat ondervoeding bij bejaarden een miskend probleem is dat meer voorkomt dan we denken. ” In het ziekenhuis is meer dan één derde van de oudere patiënten ondervoed. Dat is hallucinant”, zegt verpleegkundig directeur Jo Logghe van het Wit-Gele Kruis. “Het is een onderkend probleem dat ook in de thuissituatie voorkomt”.

Vragenlijst

Risicopatiënten krijgen een reeks eenvoudige vragen en hun body mass index wordt berekend. Het is niet omdat mensen wat zwaarder zijn dat ze niet ondervoed zijn. Samen met de arts wordt besproken wat ze kunnen doen. Vaak helpen eenvoudige tips zoals volle melk drinken in plaats van halfvolle. Soms wordt een diëtiste ingeschakeld en af en toe moeten de geneesmiddelen aangepast worden. Aan het proefproject werken 12 huisartsen en 120 patiënten mee. Volgende maand volgt een evaluatie. Als die positief is, wordt het project uitgebreid.

(N.D./A.D.)

Meer vanavond op Focus en WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier