Wisselvallig weer bemoeilijkt vlasoogst

Redactie KW

De vlasoogst is volop bezig, maar het wisselvallige weer gooit roet in het eten. Een langere periode van droog weer zou welkom zijn, zodat het rotingsproces zijn gang kan gaan. Dit jaar is zo’n 16 procent minder vlas verbouwd dan vorig jaar. Volgens het Algemeen Belgisch Vlasverbond heeft dat met de lage prijs te maken.

In onze provincie staat zo’n 2.000 hectare vlas, het grootste deel in de polders. De opbrengst ligt rond de 7.000 kg droog vlas per hectare, en dat is beter dan vorig jaar. Op de meeste velden is het vlas al getrokken, toch gebeurt de oogst maar met mondjesmaat. Dat heeft te maken met het dauwroten van het vlas, waarbij de vezel door vochtigheid loskomt van de stengel. Pas bij droger weer kan het vlas naar de verwerker.

Dit jaar staat op de Belgische velden zo’n 13.000 hectare vlas. Dit is een goeie 16 procent minder dan vorig jaar. Steeds meer landbouwers kiezen ervoor om andere gewassen te telen, omdat die meer geld opbrengen. De vlasverwerkende industrie zit geconcentreerd in het zuiden van onze provincie. 85 procent van onze vlasvezels gaat naar China. Het afgewerkt linnen komt tegen dumpingprijzen hier terug op de markt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier