Winteropvang voor daklozen in Oostende weer gestart

Redactie KW

(UPDATE) In Oostende kunnen daklozen vanaf vanavond weer terecht in de tijdelijke winteropvang. Voor het vierde jaar op rij is de oude Vercaemerschool ingericht met 18 bedden. Een team van vrijwilligers staat elke nacht tot eind maart in voor de zorg voor daklozen. Vorig jaar hebben 93 mensen zich aangemeld omdat ze anders niet wisten waar ze de koude nachten moesten doorbrengen.

Het is en blijft een tijdelijk initiatief dat het OCMW van Oostende voor ruim vier maanden coördineert. De stad is als de dood voor het aanzuigeffect en wil kost wat kost vermijden dat mensen denken dat Oostende de gedroomde plaats is voor daklozen.

65 vrijwilligers

Er geldt ook een duidelijke afspraak dat maar twee bedden voorzien zijn voor vluchtelingen en asielzoekers. Elke avond om 6 uur zijn daklozen welkom. Ze krijgen soep. Er is verwarming en sanitair en de bedden worden verdeeld. Elke nacht staan twee vrijwilligers in voor het goede verloop. Er zijn maar liefst 65 mensen die zich als vrijwilliger hebben aangemeld.

‘s Morgens is er nog een ontbijt en dan moet iedereen weer de straat op. Naast deze 18 bedden van het OCMW zijn er in de stad ook nog andere privé-initiatieven die daklozen te slapen leggen. Hier werden vorig jaar net geen vijfhonderd overnachtingen geboekt.

(JV/SK)

Bekijk hier de reportage

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00. Meer ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier