Winteropvang in Kortrijk voorgesteld

Redactie KW

In Kortrijk wordt alles klaar gemaakt om vanaf overmorgen mensen die op straat leven ‘s nachts op te vangen. In een leegstaand pand waar tot voor kort de politie nog een kantoor had, kunnen tien mensen terecht. Ze krijgen er een kop koffie, een boterham en een bed. De nachtopvang voor daklozen is de komende vier maanden 7 dagen op 7 open. Ruim 50 vrijwilligers werken mee.

Met man en macht zijn ze in de weer om dit leegstaand herenhuis in te richten voor mensen die tijdens de winter geen dak boven het hoofd hebben. Vanaf overmorgen kunnen hier 10 mensen komen slapen en als het winternoodplan geldt, zijn er 15 bedden. Dit is noodhulp. Wie hier langs komt kan dat anoniem of zonder reden. Pascal Heytens, CAW Kortrijk: “We bieden wat rust met koffie, wat gezelligheid, wat menselijk contact. En we doen dat niet permanent. Na die periode moeten ze verder en de bedoeling is dat ze door het contact de stap zetten naar de hulpverlening.”

Kerst en Nieuwjaar

Dit is geen hotel. De nachtopvang opent ‘s avonds rond 8 uur en ‘s morgen staat iedereen weer op straat. Ook kan niemand hier permanent verblijven. Vijf dagen op zeven is het maximum. Als er zich meer dan 10 mensen aanmelden bepaalt het lot wie blijft. Moeders met kinderen krijgen voorrang. Een coördinator runt de zaak en krijgt hulp van ruim 50 vrijwilligers. Ook op Kerstdag en Nieuwjaar blijft de deur open.

De nachtopvang kost zo’n 50.000 euro met een gelijke inbreng van de stad, het ocmw en de provincie.

(BS/KV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier