Winkels mogen muntjes van 1 of 2 cent niet weigeren

Redactie KW

Winkels mogen muntjes van één of twee eurocent niet weigeren, zelfs indien de handelaars er een gewoonte van maken om de prijzen af te ronden, zoals gebeurde tijdens proefprojecten in Wezet en Waregem. Dat is dinsdag vernomen bij de Europese Commissie.

“Deze munten blijven een wettelijk betaalmiddel. Een winkel heeft niet het recht om de munten te weigeren. Een Italiaanse toerist bijvoorbeeld moet met deze munten kunnen betalen, en dat geldt voor iedereen”, zo reageert men bij de Europese Commissie.

In Waregem en Wezet liep sinds juni een proefproject waarbij de muntjes van één en twee eurocent niet langer werden gebruikt. Een
studiebureau moet het project evalueren. Indien de resultaten positief zijn, willen Unizo en haar Franstalige zusterorganisatie UCM minister van Financiën Didier Reynders vragen om de praktijk te veralgemenen naar het hele land.

Bij de Europese Commissie waarschuwt men voor mogelijke prijsstijgingen. Dat zou een “verrassende” beslissing zijn voor “een land dat steeds de mond vol heeft over de koopkracht”, zo verluidde de reactie in de entourage van eurocommissaris voor Economische Zaken Joaquim Almunia.

De ondernemersorganisaties betwisten dat de afronding tot prijsstijgingen zal leiden. De consumentenorganisaties Test-Aankoop en Test-Achats blijven echter sceptisch. “Een of ander pilootproject te lande doet ons niet van gedacht veranderen”, zei woordvoerder Jean-Philippe Ducart van de Franstalige tegenhanger van Test-Aankoop. Hij koppelt elke vooruitgang in het dossier aan een studie van de Nationale Bank of een Europees akkoord.

Onder de Europese ministers van Financiën is de afschaffing van de kleine euromunten momenteel geen onderwerp van gesprek. Het is zeer twijfelachtig of de zuidelijke eurolanden bereid zouden zijn om deze munten op te geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier