Winkels doen toegevingen aan varkenshouders, morgen toch actie

Redactie KW

UPDATE – De handelaars en de vleesverwerkende bedrijven in België beloven dat ze geen misbruik zullen maken van het Duitse dioxineschandaal om goedkoop varkensvlees in Duitsland te gaan kopen. “Ze zullen blijven Belgisch kwaliteitsvlees kopen”, zo werd vernomen na ketenoverleg met alle betrokken actoren. Colruyt laat dan weer weten dat het tijdelijk 5 euro extra per varken zal betalen.

Varkensboeren die vlees leveren aan Colruyt, krijgen dus tijdelijk 5 euro extra per varken. Dat meldt de winkelketen dinsdag. De toeslag zou geen gevolgen hebben op de prijzen in de winkel. Volgens de Boerenbond heeft de regeling, die loopt tot 11 februari, betrekking op meer dan 10.000 varkens per week. Het extra geld wordt betaald voor alle varkens die geslacht worden volgens het Colruyt-lastenboek, legt men bij de Boerenbond uit. Dat is zowel het varkensvlees dat bij Colruyt belandt als het vlees dat uiteindelijk niet door Colruyt afgenomen wordt, maar wel volgens de Colruyt-normen geslacht is. De Boerenbond schat dat het in totaal gaat om zowat 7 procent van de wekelijkse slachtingen in de Belgische slachthuizen, of “meer dan 10.000 varkens per week”.

Geen structurele oplossing

De tegemoetkoming wordt betaald door de Groep Colruyt, de toeleveringsbedrijven en de mengvoederfabrikanten. Deze eenmalige ondersteuning biedt geen structureel antwoord, aldus Colruyt. “Op lange termijn gelooft de Groep Colruyt enkel in een duurzame reconversie als oplossing voor de huidige crisis.”

De Boerenbond reageert tevreden. “De Groep Colruyt zet hier een belangrijk precedent, dat navolging door alle andere betrokkenen verdient”, aldus Piet Vanthemsche, voorzitter van de Boerenbond, in een persbericht. Voorlopig zouden andere ketens niet met een gelijkaardige actie komen. Bij distributiefederatie Comeos zegt men dinsdag dat het gaat om een commerciële beslissing van een individueel lid.

Toch actie

Ondanks deze tegemoetkomingen zal VEVA, de vereniging van varkenshouders, morgen toch weer actie voeren. Leden verzamelen morgenochtend in Roeselare, om dan samen naar een slachthuis in de buurt te trekken. Dat zal wel niet geblokkeerd worden, wat oorspronkelijk wel de bedoeling was.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier