Windmolens zullen verbruikers meer dan 100 miljoen kosten

Redactie KW

De jaarlijkse kosten van de groenestroomcertificaten verbonden aan het eerste actieve windmolenpark in zee, voor de kust van Oostende, zullen oplopen tot meer dan 100 miljoen euro voor de verbruikers. Dat blijkt uit een studie van de Creg, de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas, die La Libre Belgique dinsdag publiceert.

Op basis van de kosten voor de groenestroomcertificaten, voor de verplichting om een derde van de onderzeese kabel en verscheidene aansluitingen te betalen, en voor de spreiding van de productie, die de netwerkbeheerder (Elia, GRT) moet betalen, berekende de Creg de jaarlijkse kost op 108,25 miljoen euro.

Alleen rekening met C-power

De grootste kost, die van de groenestroomcertificaten, wordt geschat op 100 miljoen euro tegenover 7 miljoen euro voor spreiding van de productie. De schatting van de Creg houdt alleen rekening met het eerste, al actieve windmolenpark in zee, dat van het consortium C-Power voor de kust van Oostende.

6 bijkomende parken tegen 2018

Tegen 2018 zouden zes bijkomende windmolenparken operationeel zijn voor de Belgische kust. De rekening voor groenestroomcertificaten dreigt dus nog fiks op te lopen voor Elia. Als er niets verandert, zal de verbruiker opdraaien voor die kosten, oordeelt de Creg.

(Belga voor kw.be)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Zeewacht) van vrijdag 5 maart 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier