Windmolenparken op Noordzee krijgen lagere subsidies

© Getty Images
Redactie KW

De drie laatste offshore windmolenparken die in de Noordzee zullen worden gebouwd, zullen dit moeten doen met lagere subsidies. Een akkoord daarover zit in de laatste rechte lijn. Dat heeft energieminister Marie Christine Marghem (MR) donderdag aangekondigd.

Marghem onderhandelt samen met staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) met de concessiehouders van de windmolenparken over een verlaging van de voorziene subsidies.

De drie nog te bouwen windparken op zee zijn Seastar, Mermaid en Northwester II. De regering wil de subsidies omlaag nadat voorbeelden uit het buitenland bekend raakten van windmolenparken die worden gebouwd zonder subsidies, of toch een pak lager dan in België.

In Belgie berekende de federale energieregulator Creg dit voorjaar dat de steun voor de drie nieuwe parken die de komende jaren moeten verschijnen op zee, gehalveerd kan worden, van de bestaande 124 à 129 euro per megawattuur naar 62 à 64 euro. Staatssecretaris De Backer dreigde zelfs de concessies in te trekken en opnieuw aan te besteden.

De concessies zullen uiteindelijk niet worden ingetrokken, verzekerde Marghem. Wel zullen de parken minder subsidies krijgen. “De onderhandelingen gaan goed vooruit. Binnen enkele dagen willen we de onderhandelingen afronden. De steun zal verminderen”, aldus de minister.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier