“Windmolenpark C-Power geen vogelkerkhof”

Een van de windmolens die recent werden gebouwd op de Thorntonbank. (Foto Belga)
Redactie KW

Na één jaar monitoring blijkt het geen vogelkerkhof te worden en is er opvallend veel vis opgemerkt in de buurt van de zes windturbinesokkels. Dat raakt bekend op het eerste kustforum.

Tijdens het eerste kustforum in Bredene is donderdagavond de publicatie ‘De Kust 2008: het nieuws van de kust in grote lijnen’ voorgesteld.

Het boekje van het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer belicht diverse facetten van de kust. Het boekje vertelt in zestig pagina’s de feiten die zich in 2008 hebben afgespeeld.

Tijdens het kustforum, waar meer dan honderd personen uit het middenveld aan deelnamen, werden drie thema’s uitgediept: wonen aan de kust, de werkgelegenheid in de havens en de effecten van de windturbines op zee.

Spanningsveld tussen vrije markt en sociale huisvesting

Het wonen aan de kust, in het bijzonder voor jonge gezinnen, blijft een spanningsveld tussen de vrije markt en de sociale huisvesting. Volgens Jan Jassogne van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB) Kust zijn de 85.000 tweede verblijven vergelijkbaar met de bedrijvenzones in het binnenland omdat ze een economische meerwaarde creëren. Ze mogen van hem niet zomaar in de woonproblematiek worden geschoven. Volgens Karel Vanackere van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (gecoro) De Haan moeten de beleidsmakers aan de kust in hun ruimtelijke ordening gezinswoningen en permanente bewoning stimuleren.

Tewerkstelling havens zwaar te lijden onder de crisis

De tewerkstelling in de twee kusthavens heeft zwaar te lijden onder de huidige crisis. Op korte termijn herprofileren, kan volgens directeur Paul Gerard van het Oostendse havenbedrijf niet. Oostende heeft gelukkig met de investeringen in groene energie een troef voor de tewerkstelling.

In Zeebrugge krijgt de autotrafiek dramatische klappen volgens Guy Depauw van de Zeebrugse havenbedrijven (APZI). De containertrafiek in Zeebrugge houdt momenteel beter stand dan in Antwerpen en Rotterdam. Op lange termijn zet Zeebrugge volgens Depauw in op intelligente en slimme logistiek. Die zorgt voor meer toegevoerde waarde en meer jobs.

Die ‘value added logistics & services’ is ook wat havencommissaris Toon Colpaert bepleit. Hij wijst daarbij ook op de noodzaak aan goede hinterlandverbindingen. De helft van de in de kusthavens aangebrachte containers, hebben immers Vlaanderen als bestemming.

Windmolenpark geen vogelkerkhof

De eerste resultaten van het windturbinepark op zee zijn volgens Marisa Di Marcantonio van het Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee (BMM) positief. Na één jaar monitoring blijkt het geen vogelkerkhof te worden en is er opvallend veel vis opgemerkt in de buurt van de zes windturbinesokkels.

C-Power wacht intussen de vergunning af voor de 54 resterende windturbines. Voor de eerste zes waren 30 verschillende vergunningen nodig. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier