Windmolenpark Belwind op Noordzee geopend

Redactie KW

(UPDATE 1)Sinds vandaag heeft onze kust er een tweede actief windmolenpark bij op de Noordzee. Belwind opende vanmorgen een park met 55 windmolens. Die leveren een hoeveelheid stroom die vergelijkbaar is met het verbruik van 175.000 gezinnen. De opening van het nieuwe windmolenpark is een eerste stap, want over twee jaar wil Belwind het aantal windmolens op die locatie verdubbelen.

Het Belwindpark bevindt zich bijna vijftig kilometer voor de kust van Zeebrugge, achter het park van C-Power op de Thorntonbank. De bouw van het park begon in september vorig jaar. De bouw verliep iets makkelijker dan bij C-Power, omdat de turbines compacter en lichter zijn. Op goed vijf maanden zijn eerst alle funderingen -stalen pijlers- in zee geplaatst, daarna de windmolens zelf.

Transformatorstation op holle buizen

Het nieuwe park van Belwind heeft 614 miljoen euro gekost. De 55 windturbines en het 1.100 ton zware transformatorstation staan op holle buizen met een diameter van vijf meter die in de zeebodem zijn bevestigd. De zee is ter hoogte van de Blighbank tussen 20 en 37 meter diep. Daardoor varieert de lengte van de funderingspalen van 50 tot 72 meter. De turbinekasten van Vestas staan 117 meter boven de zeespiegel. Hun drie rotorbladen zijn 44 meter lang.

(jv)

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier