Wiloo wil minder korteafstandsvluchten op luchthaven Oostende

Redactie KW

In Oostende neemt de milieugroep Wiloo het grote aantal korteafstandsvluchten van op de Oostendse luchthaven op de korrel. Vorig jaar telde Wiloo in Oostende 700 vliegtuigbewegingen met minder dan 300 kilometer vlucht. Wiloo stelt voor dat er in Vlaanderen, net als in Wallonië, een verbod komt op dergelijke erg milieubelastende korte vluchten.

Op de luchthaven van Oostende zijn 700 van de jaarlijks 3.400 bewegingen, of 1 op 5, korte vluchten naar Brussel, Luik of Keulen. Over het feit of die vluchten al dan niet vol zitten, spreekt Wiloo niet, maar ze noemen ze wel ongehoord belastend voor het milieu.

Het grootste aandeel in deze zogenaamde ferryflights waarbij vliegtuigen als onderdeel van de vloot naar andere luchthavens moeten, is volgens Wiloo voor de firma’s Jetairfly en MK Airlines.

CO-uitstoot

Drie jaar geleden deed toenmalige federaal minister van verkeer Renaat Landuyt al eens een voorstel om dergelijke vluchten te verbieden. Er kwam toen niets van in huis. Jetair relativeert de kritiek en benadrukt de duurzame bedrijfsvoering.

Wiloo berekende ook dat je jaarlijks een bos zo groot als de luchthaven zou moeten aanplanten om de CO-uitstoot van korte vluchten van op Oostende te compenseren. (SK)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier