Willem Vermandere opent zomertentoonstelling in Steenkerke

Redactie KW

De kunstenaar deed dat in aanwezigheid van parochiepriester Ivo Vandenbulcke, eerste schepen An Dequidt en een 30-tal inwoners van de gemeente.

De zesde zomertentoonstelling met beelden, etsen en ijzesculpturen in het eeuwenoude Sint-Laurentiuskerkje van Steenkerke bij Veurne opende met een vleugje muziek en een filosofische mijmering over het ontstaan van Vermanderes beelden.

Door de werken in Steenkerke is de hoofdtoegang naar de kerk onderbroken. Om alle beelden en werken in de kerk te krijgen moest Willem deze keer enige creativiteit aan de dag leggen. Met een verlengstuk aan zijn heftruck werden de zware beelden, in Franse steen en marmer, waarvan één zelfs 1.000 kg weegt, langs een zijweg de kerk binnen geloodsd.

De kerk werd zelfs lichtjes omgebouwd: de staties van de kruisweg werden veilig opgeborgen in de sacristie en enkele heiligenbeelden kregen voor twee maanden een bestemming op het oksaal boven de ingang van de kerk. Volgens Vermandere vond een kleine ‘beeldenstorm’ plaats om zijn werk in het kerkje te kunnen plaatsen. De geuzen, die volgens Willem het eerst toesloegen in het Noord-Franse Steenvoorde, hadden het deze keer op het kerkje van Steenkerke gemunt…

De tentoonstelling is iedere dag te bezichtigen gedurende de maanden juli en augustus tussen 9 uur en 20 uur, uitgezonderd tijdens de kerkdiensten.

(JT-foto JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier