Will Tura is 70

Redactie KW

Will Tura is vandaag 70. De Veurnenaar, die tegenwoordig in Brussel woont, kijkt terug op een lange carrière met een pak hoogtepunten. De keizer van het Vlaamse lied debuteerde in 1957, maar hij scoorde pas twee jaar later zijn eerste grote hit, met Eenzaam zonder Jou.

“Ik heb een eigen stijl kunnen vinden, ik was geen afkooksel,” zegt Will Tura. “Dat is belangrijk, besef ik nu. Ik heb een eigen stijl gevonden in manier van componeren en zingen. Ik wou ook niet in zelfde stijl blijven zingen. Dat heeft me ook veel bijgebracht.”

Tura zong inderdaad verschillende stijlen bijeen. Zo waagde hij zich zelfs aan rap, met Moa Vent Toch, ging symfonisch, en zong ook op de begrafenis van Koning Boudewijn.

Meer dan vijftig jaar op de planken en altijd succesvol: weinig artiesten doen het hem na. “Ik ben vooral mezelf. Ik heb veel gewerkt en ben niet fake. Ik ga ervoor. De inspanning die heb gedaan, daar draag ik nu nog de vruchten van,” zegt Tura. “Ik was ook goed omringd. Ik had een geweldige producer, en mijn broer Staf regelde het geluid op mijn optredens.”

Op zijn zeventigste verjaardag denkt Will Tura nog niet aan stoppen, maar hij gaat het wat kalmer aandoen. “In samenspsraak met Jenny heb ik afgesproken om af te bouwen. Superman bestaat niet. We zijn voorzichtig. Ik probeer mij gelukkig te maken met mijn kinderen.”

(jv)

Meer hierover in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00. Will Tura is openhartig in een gesprek met onze redactie, Flip Kowlier, die ooit een nummer van Tura zong, is studiogast, en collega’s Udo, Brahim en Luc Steeno vertellen over hun link met Will Tura.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier