Wilfried Vandaele boos op Koninklijke Golf in De Haan

Redactie KW

Wilfried Vandaele, Vlaams parlementslid (N-VA) en schepen in De Haan (SAMEN), is kwaad op de Koninklijke Golf in De Haan. De Golf vroeg een vergunning aan om per jaar 95.000 m3 grondwater te mogen oppompen. Dit terwijl in 1999 een vergunning werd afgeleverd voor hooguit 2.400 m3.

De gemeente stelde voor dat men voorlopig de helft zou nemen en dat men in de toekomst zou afbouwen. De Golfclub ging toch voor het maximum en kreeg dat van de hogere overheden gedaan. Vandaele stelde hierover nu een vraag aan Joke Schauvlieghe, minister van Leefmilieu.

Vele jaren lang bestond er een discussie over of de “Koninklijke Golfclub van Oostende” in de duinen van De Haan kon blijven. Dat was niet vanzelfsprekend omdat de golf in internationaal beschermd waardevol natuurgebied (“habitatrichtlijn”) ligt.

Vandaele: “Ik heb er destijds mijn steentje toe bijgedragen om ervoor te zorgen dat de golf kon blijven, mits een aantal maatregelen genomen zouden worden om de natuurwaarden te respecteren. De Vlaamse Regering heeft die visie op 19 mei 2006 gevolgd: het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan “Gebied voor golfinfrastructuur met natuurverweving ‘Koninklijke Golfclub van Oostende’ ” werd goedgekeurd. De golf kon blijven, maar het hulpstoffengebruik (bemesting, beregening, herbiciden) moest verminderd worden.

De beslissing die nu is genomen, staat daar haaks op, aldus Vandaele.

Dat de uitbaters van de golf een aanvraag indienden om per jaar 95.000 m³ grondwater op te pompen, en vervolgens hemel en aarde bewogen om die vergunning te krijgen, getuigt volgens Vandaele niet van een correcte houding.

De gemeente De Haan was bereid een overgangsperiode in te lassen en stelde in haar advies van 29 juli 2008 voor een vergunning te verlenen voor maximum 54.000 m3 per jaar, met een afbouwscenario (o.m. recuperatie van hemelwater). De Provinciale Milieuvergunningscommissie stelde unaniem dat de vergunning geweigerd diende te worden. Toch besliste de deputatie van West-Vlaanderen op 27 november 2008 – tegen alle adviezen in dus – de vergunning voor de maximaal aangevraagde hoeveelheid toe te kennen.

In de beroepsprocedure op het Vlaamse niveau hebben naar verluidt ook alle betrokken administraties een negatief advies gegeven. En hier hetzelfde scenario: tegen alle adviezen in geeft de minister toch de toestemming om per jaar 95.000 m3 grondwater op te pompen.

“Dat is dus 40 keer meer dan de vergunning van 10 jaar geleden toeliet. Dat op een ogenblik dat de grote natuurwaarden van het

gebied duidelijk in kaart zijn gebracht, en dat de problematiek van het grondwater steeds ernstiger wordt. De drinkwatermaatschappijen hebben hun waterwinningen daadwerkelijk afgebouwd en de nabijgelegen winning op D’Heye bijvoorbeeld hebben ze zelfs stopgezet”, aldus Wilfried Vandaele.

De beslissing van de minister valt volgens Vandaele niet te rijmen met een “betekenisvolle afbouw van hulpstoffen”, zoals het Ruimtelijk Uitvoeringsplan oplegt.

Maar Vandaele is ook niet opgezet met de houding van de Golfclub: “Mensen die zich hebben ingezet voor het behoud van de golf, worden nu in hun hemd gezet. De natuurbeheerders hebben het compromis destijds aanvaard. De gemeente heeft een bouwvergunning verleend voor een aangepaste accommodatie en probeert ook het rioleringprobleem op te lossen. Maar de liefde kan niet van één kant blijven komen”, aldus nog Vandaele.

Aangezien de nu toegekende vergunning een proefvergunning is voor 2 jaar, wil Vandaele van minister Schauvlieghe vernemen hoe zij in de toekomst met het dossier om wil gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier