Wilfried Vandaele betreurt sloop van historische gevel in Wenduine

Redactie KW

Wilfried Vandaele, voormalig schepen van Ruimtelijke Ordening en Erfgoed in De Haan, betreurt dat het schepencollege een historische gevel laat slopen in Wenduine

“Ik heb mij destijds, samen met de bevoegde ambtenaren, ingespannen om die gevel te behouden. Ik ging daarvoor in overleg met de bouwfirma”, zegt hij. “Het huidige schepencollege staat nu echter zomaar de afbraak toe, tegen het standpunt van de bevoegde Vlaamse en de gemeentelijke ambtenaren in.”

Vorig jaar diende bvba DS Construct een aanvraag in voor het slopen van twee panden en het oprichten van twee appartementsgebouwen op het perceel Kerkstraat 27 / Zuidstraat 10 in Wenduine. Eén van de twee panden waarvoor de sloop gevraagd werd, staat op de lijst van waardevol bouwkundig erfgoed van de Vlaamse overheid. Vandaele: “Die gebouwen zijn niet beschermd in de strikte zin, maar de overheid vraagt wel dat ze in de mate van het mogelijke behouden zouden worden”.

Het erfgoedpand aan de Zuidstraat was oorspronkelijk een meubelmakerij. Het heeft een opvallende gevel, met sierlijke elementen en een gedetailleerde uitwerking van kroonlijst, deuren, guirlandes.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier