Wijndomein Entre-Deux-Monts uit Westouter winnaar innovatiecampagne 2012

Redactie KW

Het Wijndomein Entre-Deux-Monts van Martin Bacquaert is winnaar geworden van de innovatiecampagne 2012. Dit in Gent bekendgemaakt door het Innovatiesteunpunt voor land- en tuinbouw. De jury koos uit 130 inzendingen 10 winnaars die elk 3000 euro ontvangen voor de realisatie van een innovatief project. Wijndomein Entre-Deux-Monts uit Westouter ontvangt de prijs omdat het grondig onderzocht heeft van zijn ecologische voetafdruk is.

Wijnbouwer Martin Bacquaert beseft dat de klimaatverandering met de opwarming van de aarde slechts op vrij korte termijn voordelen zal bieden voor de Belgische wijnbouw. Bacquaert was meteen enthousiast toen de Roeselaarse wijnliefhebber Brecht Vanhecke voorstelde om de ‘carbon footprint’ van het domein te gaan berekenen. ‘De grootste emissiepost wordt gevormd door de productie van flessen. Martin wil daarom meer gebruik maken van gerecupereerd glas en ook zijn schuimwijnen in de toekomst bottelen op flessen met minder gewicht. Ook de diesel die zijn tractor verbruikt, speelt een rol.

Extra controle

We zullen op zoek moeten naar alternatieve energiebronnen,’ aldus Brecht. Wijndomein Entre-Deux-Monts blijft bezorgd rond het klimaatprobleem en wil zijn steentje bijdragen met een milieuvriendelijke productie. De bevindingen van Brecht zullen nu door een gespecialiseerd extern bureau gecontroleerd en nogmaals berekend worden, waarna Wijndomein Entre-Deux-Monts maatregelen zal nemen om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Het referentiejaar wordt 2011, want het is op dat jaar dat Brecht zijn berekeningen heeft gemaakt.

(BS/PL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier