Wijnbouwers uit Heuvelland relativeren Amerikaanse studie

Redactie KW

Wijnbouwers in het Heuvelland relativeren een Amerikaanse studie die zegt dat het in 2050 moeilijk wordt om wijn te verbouwen in de streek rond Bordeaux of de Rhônevallei.

Door de opwarming van de aarde zouden ook zuiderse landen het moeilijk krijgen, terwijl het hier bij ons net beter zou zijn. Maar warmer weer betekent niet automatisch dat de wijnproductie bij ons zo veel beter wordt. Ward Six (Wijngoed De Monteberg): “Wij zitten daar niet op te wachten. De druiven die we hier hebben en de soorten die we hebben aangeplant zijn voor dit terroir en voor dit klimaat.”

Toch willen ze de opwarming van het klimaat niet onderschatten. “Ik denk dat men zich ook in Frankrijk zal moeten aanpassen op vlak van wat je aanplant, soort en de manier van groeien. De opwarming van het klimaat betekent niet alleen hogere temperaturen maar ook meer vochtigheid. En dat zorgt dan weer voor schimmels. Als je het hele plaatje bekijkt is de opwarming niet zomaar een voordeel.”

Oogst 2013

Ondertussen is de laatste wintersnoei hier achter de rug en is het wachten op beter weer. De lange koude winter heeft ook de druivelaars geen deugd gedaan. Maar dat betekent niet dat de oogst verloren is en dat 2013 een slecht jaar wordt. “Absoluut niet. Het kan nog een heel mooi wijnjaar worden. Maar we zijn zeker 14 dagen achter op een normaal jaar. Maar dat kan snel ingehaald worden zodra we mooi weer krijgen.”

2012 was alleszins een jaar om snel te vergeten. Toen lag de opbrengst 80 procent langer dan verwacht.

(ND/BS)

Wijnbouwers uit Heuvelland relativeren Amerikaanse studie

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier