Wijkschooltje Pilkem wordt op 30 juni opgedoekt bij gebrek aan kleuters

Redactie KW

Het bestuur van de vrije basisschool van Boezinge heeft beslist om de kleuterafdeling in Pilkem op 1 september niet meer te openen. “Ik had het zien aankomen”, zegt juf Lieve Meyfroodt, die er al 15 jaar voor de (enige) kleuterklas staat.

De (voormalige) lagere school en kleuterschool in de Pilkemseweg 139 in Boezinge, op het gehucht Pilkem, is altijd een afdeling van de basisschool van Boezinge geweest. Het schoolbestuur van Boezinge heeft nu beslist om het schooltje in Pilkem te sluiten. Eind juni valt het doek definitief. Volgens directeur Jan Dedrie daalt het aantal kleuters al enkele jaren.

“Er zijn nu elf kleuters”, zegt hij. “Volgend schooljaar vertrekken er vier, wat het totaal op zeven zou brengen. En we verwachten de komende twee jaar geen nieuwe instroom. Daarnaast moeten kosten gedaan worden aan de gebouwen, die we huren van de zusters van de Heilige Familie. Onderhoud dringt zich op en de school moet zich aanpassen aan nieuwe, strengere veiligheidsnormen. De eigenaars vroegen zich terecht af of die hoge kosten wel de moeite lonen als het voortbestaan van de school onzeker is. Ten derde lopen ook de vaste kosten voor het openhouden van de vestiging hoog op, terwijl de inkomsten aan werkingsmiddelen laag zijn. De school nog langer openhouden kunnen we echt niet meer verantwoorden, zeker niet tegenover Brussel” De kleuters van Pilkem zullen voortaan in Boezinge en Zuidschote terecht kunnen. Juf Lieve, die vastbenoemd is, zal in één van die vestigingen aan de slag kunnen. (FB)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van 20 februari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier