Wie zet Jeugdhuis Loco in Sijsele terug op het goede spoor?

Redactie KW

Het stadbestuur organiseert een informatievergadering om jongeren te werven.

Jeugdhuis Loco in Sijsele ligt er al meer dan een jaar verlaten bij. Geen baravonden, themafeestjes of ander vertier meer in het voormalige stationsgebouwtje. Na heel wat problemen met boze buren en slecht nagekomen afspraken zette de stad de samenwerking met het vorige bestuur stop. Schepen voor Jeugd Eveline Van Quekelberghe geeft de moed niet op en roept de Sijseelse jongeren op naar de informatievergadering te komen op vrijdagavond 21 november. “We hopen te komen tot een team dat de vzw Loco terug op de rails zet.”

Het gebouwtje aan de Stationsstraat is stadseigendom en deed jarenlang dienst als stationsgebouw. Achteraan zie je er nog de sporen lopen. Nadat het door het wegvallen van de treinverbinding zijn originele functie verloor, had de KSA er lange tijd z’n vaste stek. Vanaf 2009 werd het een jeugdhuis. “Het eerste bestuursteam deed dat zeer goed, met veel inzet en een mooie mix aan activiteiten. Maar die mensen werden ook een jaartje ouder waardoor er nood was aan nieuw bloed”, weet de schepen voor Jeugd.

“Ook met het nieuwe team werkten we goed samen. Jammer genoeg evolueerde een en ander tot een situatie waarbij er iedere week gefuifd werd. Een jeugdhuis is natuurlijk nog iets anders dan een fuifzaal. De buurt kon dit niet dragen en het protest was dan ook navenant. Vernielingen in en rond het jeugdhuis, aanhoudende lawaaihinder,… Het was heel moeilijk voor ons als stadsbestuur om de kerk in het midden te houden. De jeugd moet zich kunnen uitleven maar de omwonenden hebben ook hun rechten. We zaten vaak met de jongeren samen om te zoeken naar oplossingen. Uiteindelijk was de conclusie dat er geen samenwerking meer mogelijk was.”

Meer dan baravonden

Nu het gebouw meer dan een jaar leeg staat, gaat het stadsbestuur met de jeugddienst actief op zoek naar enthousiaste jongeren. We vernemen dat er zich al diverse jongerengroepen aanmeldden, zonder dat het echt concreet werd. “Het moet gaan om een grote groep die ervoor garant staat dat er op regelmatige basis uiteenlopende activiteiten zijn. Meer dus dan een baravond voor de eigen vrienden.”, legt schepen Van Quekelberghe uit. “Vanuit de jeugddienst kunnen ze rekenen op een mooie ondersteuning. Er is een vaste jaarlijkse subsidie, een ondersteuning voor nieuwe projecten en tussenkomst in de energiekosten. Bovendien zou het nieuwe bestuur inhoudelijk bijgestaan worden in het degelijk runnen van een vzw. De praktische organisatie en invulling van de activiteiten moeten de jongeren echter zelf doen. Als kleine stad hebben wij niet de middelen om een vaste, permanente kracht vanuit de jeugddienst ter beschikking stellen.”

Nog volgens de schepen is het jeugdhuis Toekoer uit Moerkerke een mooi voorbeeld van een populaire, diverse en kwalitatieve werking. Het bestuur van deze organisatie komt op de informatie-avond dan ook wat toelichting geven.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier