Wie volgt gouverneur Breyne op? Dit zijn de grote kanshebbers

Redactie KW

Heel lang kan het niet meer duren vooraleer de nieuwe gouverneur van West-Vlaanderen wordt bekendgemaakt. De beslissing van de Vlaamse regering had mogelijk vrijdag al gekund maar minister-president Peeters zit in India waardoor het nog even afwachten is. In elk geval gonst het van de geruchten over mogelijke kandidaten. De namen van Jean De Bethune, Jan Durnez en Steven Van Ackere klinken het meest.

In januari wordt gouverneur Paul Breyne 65 en moet hij noodgedwongen met pensioen. Over zijn opvolging is al heel wat gespeculeerd maar drie namen duiken steeds weer op. De afspraak is wel dat het iemand wordt van CD&V. Huidig provincievoorzitter Jean De Bethune kent de provincie door en door. Hij is al 25 jaar raadslid en al 10 jaar voorzitter en staat te popelen.

“Hij kent het huis goed,” zegt politoloog Herwig Reynaert van de Gentse universiteit. “Nadeel zou kunnen zijn dat hij tot UNIZO behoort, één van de standen van CD&V. De huidige gouverneur is ACW-er. Tweede nadeel zou kunnen zijn dat z’n zus Sabine De Bethune net voorzitter is geworden van de senaat.” Die functie is wellicht van korte duur maar twee topfuncties binnen één familie is nu mogelijk één teveel.

Trouw partijsoldaat

Andere naam is Jan Durnez. Hij is van Ieper, was gedeputeerde sinds ’91 en is nu Vlaams parlementslid en gemeenschapssenator. Herwig Reynaert over Durnez: “Ik denk dat Jan Durnez zijn werk op Vlaams niveau wil verderzetten maar Jan Durnez is ook een trouw partijsoldaat. Mocht de partij het vragen dan zal hij geen nee zeggen.” Durnez is overigens bekend met de werking van een provincie, want hij was lange tijd gedeputeerde.

En dan is er nog Steven Vanackere, de ontslagnemende minister van Buitenlandse Zaken. Hij is na het nakend vertrek van Yves Leterme en Inge Vervotte de nummer één van het ACW. Hij is uitgesproken kandidaat minister maar de Brusselaar voelt zich vooral West-Vlaming.

Emotionele band

“Z’n grootvader was burgemeester van Wevelgem,” weet Reynaert. “Z’n vader was kortstondig gouverneur maar is plots overleden. Er is een emotionele band tussen Steven Van Ackere en West-Vlaanderen. Het is een kans die je moet grijpen. Het zal ervan afhangen of Steven Vanackere als onmisbaar wordt beschouwd op het nationaal politiek toneel.”

Veel hangt dus blijkbaar af van wat Steven Vanackere beslist. Afwachten dus met welke naam de Vlaamse regering heel binnenkort naar buiten komt.

(JV/KV)

Wie volgt gouverneur Breyne op? Dit zijn de grote kanshebbers

Bekijk hier de reportage

Meer in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier