Wetenschappers staan voor raadsel: Recordaantal bruinvissen spoelen aan

Redactie KW

Nog nooit strandden zoveel bruinvissen op onze kust. Vorig jaar waren er een honderdtal. Maar ziet het er naar uit dat we naar een record gaan. Vorige maand alleen al spoelden 16 bruinvissen aan. Bij het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen in Oostende, waar alle kadavers worden verzameld voor onderzoek, staan ze voor een raadsel.

De noodkreet om de bruinvissterfte in de Noordzee is niet nieuw. Maar nog nooit spoelden zo veel dieren aan tussen De Panne en Knokke-Heist. Deze maand zijn er al drie binnengebracht in Oostende. Het blijft een raadsel waarom ze zo massaal sterven. Een kadaver is gisteren binnengebracht en wordt door wetenschappers onderzocht.

“Er worden stalen genomen van het vet voor chemisch onderzoek”, zegt Marien bioloog Francis Kerckhof. “Ook de maaginhoud wordt bekeken en dat zegt dan meer over de voedselgewoontes. Want daar is nog niet zo veel over geweten. Voor de rest onderzoeken we nog enkele parameters. Het duurt nog enkele jaren voor we weten wat er precies gebeurt”.

Dat er meer zijn gestrand, is voor een deel te verklaren door het feit dat het aantal bruinvissen in de Noordzee sterk is toegenomen. De laatste wetenschappelijke telling spreekt van 250.000. Zo’n 3 % daarvan duikt regelmatig voor onze kust op.

De bruinvis is al jaren Europees beschermd. Ook de Nederlandse Stichting De Noordzee zoekt naar een verklaring voor de plotse grote sterfte. Zolang de oorzaak niet gevonden is, pleit de stichting voor extra bescherming. (BV)

Meer nieuws op Focus vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier