Wetenschappers leren van vissers in Leco Fish project

Redactie KW

Wetenschappers kunnen echt wel wat leren van de vissers. Dat blijkt uit de resultaten van het LECO FISH project die in Oostende zijn voorgesteld. Sinds 1950 zijn zowel professionele als sportvissers bevraagd over hun ervaringen met het visbestand en hun ecologische kennis van de Noordzee. Het onderzoek werd gevoerd door het maritiem instituut van de Gentse universiteit.

LECO FISH maakte een uitgebreide inventaris van de kennis van onze vissers in de Noordzee. Wetenschappelijke informatie is onder meer belangrijk voor het uitstippelen van een duurzaam visserijbeleid. Vissers en wetenschappers zitten nog al eens in elkaars vaarwater. Vissers hebben een eigen kijk op de zaken maar worden niet altijd au serieus genomen.

“We moeten toch vaststellen dat de visserijkennis voor 90 % overeenkomt met de wetenschappelijke kennis. We moeten ook vaststellen dat de visserijkennis versterkend kan zijn voor de wetenschap en ook aanvullend kan zijn, want de wetenschap weet niet alles”, concludeert Frank Maes van de Universiteit Gent.

Wetenschappers en vissers beschouwen elkaar te vaak als rivalen terwijl het eigenlijk partners zijn. Hoe diep het water is blijkt zelfs tijdens de voorstelling van het LECO FISH project waar beide partijen uitgebreid debatteerden over bepaalde visbestanden. Maar de eindconclusie was duidelijk. “Er is een goede samenwerking op komst tussen de wetenschappers en de vissers, maar in feite werken we voor hetzelfde doel: zoveel mogelijk vis in de zee. Wij zijn groen en willen onze jacht beschermen zodadat er nog vis in zee zit voor mijn zoon die in zee gaat en voor wie nog achterkomt”, zegt reder Eddie Cattoor.

Het LECO FISH onderzoek kan op termijn misschien bijdragen tot een visserijbeleid dat meer rekening houdt met de kennis van de vissers op zee. (BV)

Meer nieuws op Focus vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier