Westkust loopt niet warm voor gassancties jongeren

Redactie KW

Voor de Westkust, dat is Koksijde, Nieuwpoort en De Panne, zijn gassancties voor minderjarigen geen oplossing.

De overlast tijdens het toeristisch seizoen komt vooral van Franse jongeren en die een gemeentelijke administratieve sanctie opleggen lukt niet. De leeftijd op 14 jaar in plaats van 16 brengen vinden zowel de korpschef als de burgemeester van Koksijde geen goeie zaak. Vandaag buigt de Kamer zich over de omstreden aanpassing. Korpschef Nico Paelinck : “Ten eerste als we problemen hebben dan is dat met jongeren uit het buitenland en die gassancties kunnen we dan niet toepassen. Je kan moeilijk de factuur dan opsturen. Het probleem dat wij hebben gaat bovendien om jongeren van 18 of 20 die afzakken uit de voorsteden en al gekend zijn voor andere feiten”.

Verzuring

De korpschef is trouwens tegen het verlagen van de leeftijd van 16 naar 14 jaar zoals de nieuwe gaswet voorziet. Hij spreekt van een institutionalisering van de verzuring van de maatschappij. Hij krijgt bijval van de burgemeester van Koksijde die sowieso al voorzichtig is met gas voor zestienjarigen. “Wij zullen het niet toepassen. Ik denk daarbij terug aan mijn kindertijd. Toen ik zonder licht op de fiets naar school in De Panne reed dan moest ik van de politieagent die het zag vijf bladzijden schrijven dat ik de volgende keer wel de juiste verlichting zou hebben. Dat was een nuttige straf, wij dachten na en we waren onze ouders niet ten laste”, meent burgemeester Marv Vanden Bussche

Falend justitiebeleid

De korpschef stelt tot slot het hele systeem van gasboetes in vraag. “Eigenlijk is het het falend justitiebeleid dat men via de gemeentes wil rechttrekken. Ik had liever gezien dat men parketten en strafrechtbanken met personeel versterkte om daar de straffen uit te voeren en niet over te hevelen naar de gemeentes waar een ambtenaar zowel vorderend magistraat als rechter en nu ook bemiddelaar is”.

(K.B./A.D.)

Westkust loopt niet warm voor gassancties jongeren

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier