West-Vlamingen zijn beste energiejagers

Redactie KW

Van alle Vlamingen die gedurende vier maanden deelnamen aan de Energiejacht 2012 – 2013, zijn de West-Vlamingen de beste energiejagers.

Dat blijkt uit de resultaten die organisator Bond Beter Leefmilieu (BBL) dinsdagavond presenteerde in Lichtervelde. De Energiejacht liep van 1 december 2012 tot 31 maart 2013. In die periode engageerden 5.000 gezinnen zich om energievreters in huis uit te schakelen zonder comfortverlies. De West-Vlaamse energiejagers scoorden met gemiddeld 12 procent minder energieverbruik het best. Oost-Vlaanderen volgt met bijna 10 procent, dan Antwerpen met 5 procent, Vlaams-Brabant met net geen 3 procent en als laatste in het rijtje Limburg met 1 procent.

Strenge winter

“Dat is vooral te danken aan de begeleiding van onze vrijwillige energiemeesters, die talrijk aanwezig zijn in West-Vlaanderen. Maar ook de ondersteuning van de provincie West-Vlaanderen speelt een belangrijke rol”, aldus Marc Steens van BBL. Positieve cijfers ondanks de koude en sombere wintermaanden dus. “Maar we hebben een rekenmodule, de zogenaamde graaddagcorrectie, die het mogelijk maakt om los van het seizoen te gaan evalueren. We kunnen perfect een zachte winter vergelijken met een strenge winter.”

Kansengroepen

BBL is tevreden met het resultaat, al hoopt de organisatie de komende jaren toch op meer deelnemers. “Positief is toch wel dat er bij de deelnemers heel wat kansengroepen zitten. Voor hen is het des te belangrijker om te besparen op de energiefactuur. En dit jaar konden we voor het eerst ook rekenen op de deelname van bedrijven”, zegt Steens.

De Energiejacht kent zeker een vervolg volgend jaar. BBL wil dan uitpakken met een nieuw digitaal platform waar meer mogelijkheden aangeboden zullen worden. Dat moet de drempel voor de deelnemers verlagen.

Meer info op www.energiejacht.be.

(BS/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier