West-Vlamingen spelen cruciale rol in sneuvelen kartel Sp.a – Vlaams Progressieven

Redactie KW

Er is alweer een politiek kartel gesneuveld en opnieuw spelen West-Vlamingen daarin een cruciale rol. Op de partijraad van het vroegere Spirit koos 70 procent van de Vlaams Progressieven voor een eigen onafhankelijke koers.

Dat was het voorstel van Oostendenaar Geert Lambert die daarmee ook boegbeeld en cultuurminister Anciaux in het zand doet bijten.

Vlaams Parlementslid Bart Caron uit Kortrijk betreurt de beslissing en voor de SP.a die al jaren samen in zee ging met de Vlaams Progressieven betekent dit het einde van hun kartel.

Om het vroegere Spirit of de Vlaams Progressieven uit het slop te halen, was een nieuwe koers nodig. Bert Anciaux wou dicht bij de SP.a blijven, maar Geert Lambert kwam op de proppen met een ander voorstel, dat het heeft gehaald.

Het andere West-Vlaamse boegbeeld van de Vlaams Progressieven is Bart Caron uit Kortrijk. Hij is diep ontgoocheld en staat voor een verscheurende keuze. Bart Caron gelooft niet dat de partij met een eigen onafhankelijke koers veel toekomst heeft. Hij had alle Vlaams Progressieven voorgesteld om elkaar diep in ogen te kijken en er dan mee op te houden. De beslissing van gisteravond zou wel eens het politieke einde van Geert Lambert en Bart Caron kunnen betekenen.

De breuk bij Vlaams Progressieven en het sneuvelen van het kartel met Sp.a zal ook zijn invloed hebben op de komende Vlaamse verkiezingen en die zijn er al binnen 7 maanden. De West-Vlaamse SP.a vindt de breuk alvast geen opbeurend nieuws.

De Vlaams Progressieven hebben in West-Vlaanderen enkele gemeenteraadszitjes veroverd en in Middelkerke hebben ze met Lode Maesen zelfs een schepen. Voorlopig blijven ze allemaal op post.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier