West-Vlamingen schrijven ‘Hond zoekt baas’

'Hond zoekt baas' is het nieuwste boek van David Stuyck uit Leffinge en Jorn Claeys uit Snaaskerke.
Redactie KW

Hoe leef je op een gezonde manier samen met je trouwe viervoeter? In het nieuwe boek ‘Hond zoekt baas’ geven David Stuyck uit Leffinge en Jorn Claeys uit Snaaskerke daar een antwoord op. Kortom een verhaal over de alfa of de leiderspositie en hoe die te behouden. Voor de twee West-Vlamingen is het hun debuut, maar het ziet er naar uit dat het daar niet bij zal blijven.

Als hondengeleider bij de politie en uitbater van een hondenschool weet Jorn Claeys uit Snaaskerke heel wat over het opvoeden van honden. Leffingenaar David Stuyck heeft dan weer een goede pen en is gefascineerd door de viervoeters. Wanneer beiden de koppen bijeen steken, is een boek het resultaat. In Hond zoekt Baas leren baasjes communiceren met hun hond. “Ik denk dat de echte troef van dit boek is dat het in een heel herkenbare en eenvoudige stijl is opgesteld, omdat ik dus zelf die leerschool doorlopen heb”, zegt Davis Stuyck.

David volgde ook met zijn actieve jachthond Ella les bij Jorn. Veel baasjes kopen impulsief een hond. In het boek komen ze te weten welke hond eigenlijk bij hen past. “Bijvoorbeeld de Border Collie is heel populair. Ik heb er zelf ook één, maar ik ben dus de vijfde eigenaar, dat zegt al genoeg. Mijn oudste klanten hebben allemaal een border collie. Dat zijn hyperactieve honden die veel beweging en hersenmassage nodig hebben. Die dieren zijn niet tevreden met dagelijks een ommetje en éénmaal per week een grote wandeling. Als die dan in een minder actief gezin terechtkomen, dan is dat gewoon niet goed”, zegt Jorn Claeys.

Eens de juiste hond gevonden komt het erop aan hem ook juist op te voeden, zodat jij ook de baas blijft. Het boek heeft aan hoe je de rangorde binnen het gezin kan bewaren. “Heel veel mensen denken dat ze heel goed bezig zijn, maar als je vragen begint te stellen, dan merk je dat er iets schort. De hond komt bijvoorbeeld niet als je hem roept of hij eist zijn plaats op in de zetel of heft zijn poot op waar het niet mag”, klinkt het bij de auteurs. Kortom dan is de hond de baas en volgens Jorn is het dier daar niet gelukkig mee. En voor wie Hond zoekt Baas in één ruk uitleest, is er nog hondenvoer op komst.

“We zouden graag iets doen rond kinderen en honden. Kinderen zijn het dierbaarste wat we hebben. Als je weet dat één op vier gezinnen een hond heeft, dan weet je dat daar heel wat over te vertellen is als je geen problemen wil hebben”, vertelt Davis Stuyck.

Hond zoekt baas is uitgegeven bij Lannoo en ligt vanaf dit weekend in de boekhandel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier