West-Vlamingen schrijven 2 boeken over Merckx

Twee West-Vlamingen schreven elk een boek over Merckx.
Redactie KW

Onze provincie is zot van de koers en het is dus niet zo verwonderlijk dat West-Vlamingen twee boeken over Eddy Merckx hebben geschreven. Dit jaar is het veertig jaar geleden dat hij zijn eerste Tour de France won. “De Zomer van ’69” van Lichterveldenaar Patrick Cornillie en “Merckxissimo” van Karl Vannieuwkerke brengen elk op hun manier hulde aan de grootste sportman die ons land ooit heeft gekend.

Laat er geen twijfel over bestaan. Merckx is de allergrootste. Er zijn al heel wat boeken over hem, maar dit is wel bijzonder. “Het is eigenlijk het ultieme huldeboek aan Eddy Merckx, hoor. Het is niet louter de Tour van ’69 maar het gaat over zijn volledige carrière. En die Tour van ’69 is de rode draad maar de stukken van de gastschrijvers behandelen alles wat Eddy Merckx heeft gedaan in zijn hele loopbaan. En dat is heel wat”, zegt auteur Karl Vannieuwkerke.

Het initiatief voor het boek komt van West-Vlamingen. “Het is eigenlijk een boek dat gemaakt is door drie West-Vlamingen. Jan Maes uit Lichtervelde, die bezeten is van boeken maken en bij Die Keure werkt in Brugge. Stephan Vanfleteren, ‘s lands beste fotograaf en ikzelf heb ingestaan voor de ritten van ’69. Ik heb die opnieuw tot leven proberen te brengen en er zijn ook 25 gastschrijvers”, klinkt het bij Vannieuwkerke.

En het boek “De zomer van ’69. Hoe Merckx won van Armstrong” vertelt het verhaal van de tourzege van Merck en de landing op de maan, door de ogen van Patrick Cornillie, toen 8 jaar. “Ik droomde er al lang van om mijn kindertijd te beschrijven en dan kwam ik automatisch uit bij de koers. Als jonge knapen in school waren wij verzot op de koers. Het waren de gloriejaren van Eddy Merckx. Dus dan kwam ik als vanzelf bij het wielrennen terecht”, zegt auteur Patrick Cornillie.

“De Zomer van ’69. Hoe Merckx won van Armstrong” is uitgegeven bij Roularta.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier