West-Vlamingen schaken tegen Kasparov

Redactie KW

Lowie Tomme uit Waregem mocht het gisteren samen met een dertigtal andere schakers opnemen tegen de Russische grootmeester Garry Kasparov. En de jongen van tien hield het verrassend lang vol tegen de wereldkampioen. Er was maar één iemand die het beter deed. Nog een paar andere West-Vlamingen deden gisteren mee aan de partij simultaan schaken in het Lint.

Lowie Tomme uit Waregem speelt de wedstrijd tegen Garry Gasparaov nog even na. Van de dertig deelnemers was hij op één na, de beste. Het was een partij waar de jongen van 10 veel van opstak. Ook zijn moeder was blij verrast dat haar zoon geselecteerd werd om tegen Kaparov te spelen en heel erg trots dat hij het zo goed deed.

WK in Griekenland

Lowie won al verschillende wedstrijden. Dinsdag vertrekt hij naar Griekenland voor het wereldkampioenschap schaken. Hij hoopt om er plaatsje te veroveren in de top honderd.

Schaakjuf

Ook de jonge Esmée Ducheyne uit Brugge scoorde goed in de preselecties en mocht het gisteren opnemen tegen Kasparov. De initiatiefnemers willen schaken als sport promoten en ook dat schaken wordt opgenomen in de eindtermen van het basisonderwijs. Juf Tania Folie is een hevige voorstander van schaken. Ook zij nam het gisteren op tegen de Russische grootmeester. Tot haar eigen verbazing was ze de beste vrouw van de avond. (ND)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18 uur en stipt om 22 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier