West-Vlamingen maken gretig gebruik van Vlaamse dakisolatiepremie

© Dries Van den Brande
Redactie KW

De Vlaamse dakisolatiepremie kent een stijgend succes. Uit een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Carl Decaluwé blijkt dat 2011 wellicht een recordjaar wordt. In de eerste helft van het jaar werden reeds 41.339 aanvragen ingediend. Vooral West-Vlamingen hebben de weg naar de Vlaamse dakisolatiepremie gevonden.

In het kader van het Energierenovatieprogramma wil Vlaanderen zoveel mogelijk daken isoleren. Hierdoor kan op een kostenefficiënte manier aanzienlijk wat energie bespaard worden. Om Vlamingen aan te zetten hun dak te isoleren geeft de Vlaamse overheid sinds 2009 en bovenop de premie van de distributienetbeheerder een dakisolatiepremie. Het dak of de zoldervloer moet voor minstens 40 m2 geïsoleerd worden.

Koploper

Uit parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Carl Decaluwé blijkt dat de Vlaamse dakisolatie dit jaar een onverhoopt succes kent. In 2009 werden 33.107 premies toegekend, in 2010 is dit aantal opgelopen tot 54.595 en in de eerste helft van 2011 zijn er reeds ruim 40.000 premies toegekend. Gemiddeld wordt er 99 m2 dak of zoldervloer geïsoleerd en wordt er 456 euro per dossier uitbetaald. Dat betekent dat de Vlaamse overheid 18,24 miljoen euro aan premies zal uitbetalen voor de eerste zes maanden van 2011. Bijna de helft (44%) zijn doe-het-zelvers. Verder blijkt uit de cijfers van Decaluwé dat West-Vlamingen gretig beroep doen op de premie. Zij zijn koploper wat het aantal aanvragen betreft. Met ruim 10.000 aanvragen in de eerste helft van het jaar zijn zij goed voor 25% van het totale aantal aanvragen. Het gemiddelde premiebedrag ligt met 453 euro wel iets lager dan het Vlaams gemiddelde.

Milieu

Decaluwé besluit: “Dit stijgend succes kan enkel maar aangemoedigd worden gezien dit een maatregel is die op een kostenefficiënte manier bijdraagt aan onze milieudoelstellingen en bovendien goed is voor de portemonnee van de huishoudens. Isoleren is in eerste instantie nog altijd beter dan investeren in een PV-installatie. Subsidiemiddelen worden hiermee optimaal besteed en zorgen voor een maximale milieu-efficiëntie. Een niet verbruikte kWh is immers te verkiezen boven een groene kWh.”

(BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier