West-Vlaming was bij brand in Chunnel

Kevin Lonneville uit Bekegem was op het ogenblik van de brand in de Eurotunnel
Redactie KW

Bij de truckers die gisterenmiddag ternauwernood ontsnapten aan een brand in de Kanaaltunnel was ook een jonge chauffeur uit Bekegem bij Ichtegem. Bij de brand die uitbrak op de goederentrein voor vrachtwagens raakten veertien mensen licht gewond. Maar volgens de Bekegemnaar kon het veel erger geweest zijn waren de truckers in paniek geraakt. Volgens hem liet het evacuatieplan te wensen over.

In totaal werden 32 truckers geëvacueerd uit de Kanaaltunnel waar gisterenmiddag brand uitbrak. Oorzaak was een oververhit remsysteem van een vrachtwagen op de goederentrein. Trucker Kevin Lonneville uit Bekegem merkte als eerste het vuur op.

“Ik ben recht gestaan en ben naar een serveerster gelopen. Ik riep: brand, brand. Maar het duurde dan zeker nog vier minuten voor er echt alarm werd geslagen.”

Volgens de chauffeur duurde het dan nog een aantal minuten voor de trein stopte en opende het personeel vervolgens een verkeerde deur. De truckers sloegen dan maar zelf een ruit stuk.

” We zijn dan buiten aan het raam blijven staan en hebben de anderen er uit gehaald. Een paar chauffeurs waren in paniek gevlucht. Zo kwamen twee Polen en een Duitser pas een kwartier later terug, helemaal zwart geblakerd. Het was echt heel warm daar.”

Dat er geen zwaargewonden of doden vielen hebben de chauffeurs vooral aan zichzelf te danken, zo klinkt het. Volgens de West-Vlaamse chauffeur moet er dringend iets veranderen.

” Er moet een deftig evacuatieplan opgemaakt worden,” vindt Kevin Lonneville. “Nu was dat echt rampzalig. Bij de bemanning van de trein was chaos troef. Als wij niet kalm waren gebleven, dan was het echt niet goed gekomen.”

De brand in de tunnel is sinds vanochtend onder controle, maar het zal wellicht nog enkele dagen duren voor er opnieuw treinverkeer door gaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier