West-Vlaming ontdekt gen dat kanker afremt

Wouter Bossuyt uit Kuurne
Redactie KW

Wetenschapper Wouter Bossuyt uit Kuurne heeft een gen ontdekt dat het ontstaan van kanker afremt. Zijn ontdekking is een revolutionaire stap in het onderzoek naar hoe je van kanker kan genezen. Bossuyt is pas 27, en deed zijn ontdekking in een labo in Leuven.

Al blijft Wouter Bossuyt er bescheiden bij: zijn vondst is toch een doorbraak in het onderzoek naar kanker. Hij ontdekte een gen dat kanker kan afremmen of tegenhouden.

“Aangezien fruitvliegen zeventig procent hetzelfde dna hebben als mensen, en alle basisprocessen hetzelfde zijn, hebben we eerst op fruitvliegen gewerkt”, zegt Wouter Bossuyt . “En dan kan je die vliegen kanker geven, heb ik dat gen terug aangezet, en gezien dat de kanker verdween. Dan heb ik hetzelfde gedaan bij muizen. Omdat die toch iets dichter bij de mens staan, en dan ben ik naar patiënten gaan kijken en gezien dat in bepaalde tumoren dat gen ook defect is”.

Wouter Bossuyt deed zijn ontdekking in een laboratorium in Leuven. “Het tofste aan onderzoek is de ontdekking zelf doen. Dan weet je dat je de eerste bent ter wereld die zoiets ziet. En dat vind ik wel fijn. Toen ik met fruitvliegen werkte en plots zag dat als ik het gen wegdeed mijn vliegen kanker kregen, liep ik het labo in, en riep ik ‘ik heb kanker! Ze lachen er nog altijd mee, maar dat was wel euforisch op dat ogenblik”.

Hét geneesmiddel tegen kanker is hiermee nog niet gevonden. Twee onderzoekers werken nu verder op de ontdekking van Wouter. Het kan nog jaren duren voor dat resultaten oplevert. “Het blijft één mechanisme dat ik heb ontdekt, dus daar ga ik niet meteen prijzen mee winnen. Maar het is wel een belangrijke stap van een probleem dat al een honderdtal jaar in het wetenschappelijk onderzoek bestond, maar nooit echt was aangetoond”, zegt Wouter Bossuyt.

Ondertussen werkt Wouter in een Amerikaans onderzoekscentrum. Hij probeert er nog meer te weten te komen over de mechanismen in ons lichaam die kanker ontwikkelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier