West-Vlaming is trots op zijn provincie

Redactie KW

De West-Vlaming is heel trots op zijn provincie. 92 procent zegt fier te zijn op zijn West-Vlaamse afkomst, zo blijkt uit een enquête die de krant Het Nieuwsblad door onderzoeksbureau Indigov liet uitvoeren bij bijna 1.200 West-Vlamingen. De meerderheid ziet dan ook geen reden om de provincie te verlaten, behalve dan om te studeren.

Gemiddeld geeft de West-Vlaming zijn gevoel van trots een 8,4 op 10. Het feit dat West-Vlamingen zulke ‘harde werkers’ zijn, is de belangrijkste reden voor die fierheid, meer nog dan de natuurtroeven van onze provincie, zoals de kust en de zee en het dialect. Inwoners van de kust zijn trouwens iets minder fier op hun West-Vlaamse roots, West-Vlamingen uit de Westhoek zijn er het fierst op.

Studies

Bij de vraag waar ze hun hogere studies hebben gevolgd, antwoordt 38 procent dat ze die volledig in West-Vlaanderen hebben gedaan. 22 procent studeerde verder in een andere provincie, en in die groep is Oost-Vlaanderen (Gent) dus de grote slokop met 75 procent. En de belangrijkste reden om één of meerdere provinciegrenzen over te steken voor hogere studies: ‘Ik kon de richting die ik wilde, niet volgen in West-Vlaanderen’ (56 procent). 19 procent zoekt andere oorden op omdat ze per se op kot willen.

Populair dialect

De West-Vlaming blijkt ook nog volop zijn dialect te gebruiken. 96 procent is het West-Vlaams machtig, 85 procent spreekt het altijd of zeer frequent thuis en 63 procent spreekt (bijna) altijd dialect op zijn werk. Bij de opvoeding van onze kinderen zijn we wel terughoudender: 72 procent zegt zijn kinderen in het AN of in een mengvorm van dialect en algemeen Nederlands op te voeden, slechts 22 procent kiest voor ‘echt’ dialect. Vooral vrouwen kiezen meer voor zo’n AN-opvoeding, papa’s grijpen al eens vlugger naar de streektaal.

(BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier