West-Vlaanderen werkt aan fonds voor kennisgedreven ontwikkeling

Redactie KW

Om het hoger onderwijs in West-Vlaanderen een extra elan te geven, werkt de provincie West-Vlaanderen aan de oprichting van een fonds voor kennisgedreven ontwikkeling.

Dat maakte gouverneur Paul Breyne maandag bekend bij de voorstelling van het conceptdocument “Voor een kennisgedreven toekomst van West-Vlaanderen: visie op de uitbouw van het hoger onderwijs in de provincie. Concepten voor een plan op middellange termijn (2009-2014)”.

Het fonds is een initiatief van de provincie West-Vlaanderen en de vier instellingen voor hoger onderwijs die in de provincie actief zijn, met name de Hogeschool West-Vlaanderen, de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende, de Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen en de Kulak in Kortrijk.

Het fonds zou moeten worden gespijsd door de provincie en het bedrijfsleven en moet er onder andere komen als stimulatie en ondersteuning van het wetenschappelijk en toegepast onderzoek om de bestaande achterstand op het vlak van onderzoek en academische onderwijsparticipatie terug te dringen.

Uit onderzoek blijkt immers dat van de 278 academische bacheloropleiding in Vlaanderen er slechts 23 in West-Vlaanderen worden aangeboden, of 8 procent van het totaal. Wat betreft de 451 masteropleidingen in Vlaanderen, worden er slechts twaalf in West-Vlaanderen aangeboden of 2,5 procent.

Van de te verdelen onderzoeksmiddelen in Vlaanderen gaat amper 1,4 procent naar de kustprovincie. “Dit percentage is niet in verhouding met onder andere de 8 procent jongeren die in West-Vlaanderen studeren, met de 18 procent West-Vlaamse jongeren op de totale studentenpopulatie en met het aandeel (18,67 procent) van de West-Vlaamse bevolking op heel Vlaanderen”, aldus de provinciegouverneur. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier