West-Vlaanderen trekt steeds minder naar kerkhof

Redactie KW

Het is Allerheiligen, en dus zijn ook veel West-Vlamingen vandaag naar het kerkhof getrokken. Toch gaat het kerkhofbezoek op 1 november elk jaar achteruit. In de laatste 3 jaar is het traditioneel kerkhofbezoek met bijna een kwart teruggelopen. Dat blijkt uit cijfers van OIVO, het onderzoeks- en informatiecentrum van de verbruikersorganisaties.

Eén verklaring is het toenemend aantal crematies. Het bezoek aan de plaats van de uitstrooiing daalt zelfs met meer dan een derde. Slechts 20% van de bevolking houdt nog vast aan een traditionele begraving. Bij jongeren is Allerheiligen een stuk minder heilig en het kerkhofbezoek moet steeds vaker wijken voor de herfstvakantieplannen.

Bloemenverkoper Ludwig Vanrobaeys kan ervan meespreken. Het is toch aan het veranderen. Als het een verlengd weekend is, dan komen minder jonge mensen naar het kerkhof dan oudere mensen. Dat is een trend die we zien. Ik denk dat het een beetje een traditie is die verdwijnt, ja, dat het niet meer vereist is om naar het kerkhof te komen.

(jv/ss)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier