West-Vlaanderen toneel van titanenstrijd

Redactie KW

In de kustprovincie treden op 13 juni een aantal absolute kopstukken tegen mekaar in de arena. Veel ogen zullen daarbij gericht zijn op het resultaat van ex-premier Yves Leterme.

In West-Vlaanderen zijn 16 zetels te verdelen. In 2007 werden die verdeeld onder CD&V (4), Open Vld (3), Lijst Dedecker (2), N-VA (2), sp.a (2), Vlaams Belang (2) en Groen! (1). CD&V zet Yves Leterme in als lijsttrekker. Het wordt afwachten of ‘de man van 800.000 voorkeursstemmen’ door de West-Vlaamse kiezer al dan niet beloond zal worden voor zijn parcours van de afgelopen jaren. Na Leterme volgen Nathalie Muylle en Stefaan De Clerck op de CD&V-lijst. Als Leterme of De Clerck na 13 juni minister wordt, keert eerste opvolger Roel Deseyn terug als Kamerlid.

Bij de Vlaamse liberalen trekt ontslagnemend minister Vincent Van Quickenborne de lijst, gevolgd door de uittredende kamerleden Sabien Lahaye-Battheu en Sofie Staelraeve. Roland Defreyne moet als eerste opvolger rekenen op een eventuele ministerpost voor Van Quickenborne om terug te keren naar de Kamer. Voor Lijst Dedecker wordt opnieuw gerekend op het stemmenpotentieel van voorzitter Jean-Marie Dedecker. Op plaats twee staat Stephanie Depuydt en op drie ex-judoka Ulla Werbrouck.

N-VA wil geen risico’s nemen en kiest voor Vlaams minister Geert Bourgeois als lijsttrekker. Hij heeft al aangekondigd dat hij zijn federale mandaat niet zal opnemen. Hij wordt dan opgevolgd door zijn huidige woordvoerder Bert Maertens. Plaats twee bij de effectieven is Daphné Dumery. Ontslagnemende Kamerleden Patrick De Groote en Els De Rammelaere keren niet terug naar de Kamer. De Groote staat als eerste opvolger op de Senaatslijst, De Rammelaere staat niet meer op de lijst. Voor de Vlaamse socialisten trekt ex-minister en uittreden Kamerlid Renaat Landuyt de lijst. Op plaats twee staat ontslagnemend senator Myriam Vanlerberghe. Huidig Kamerlid Dalila Douifi keert niet terug naar de Kamer. Zij staat als derde opvolgster op de Senaatslijst.

Huidig Kamerlid Peter Logghe trekt de Vlaams Belang-lijst. Op plaats twee staat Reinhilde Castelein. Aftredend Kamerlid Koen Bultinck staat op plaats drie bij de effectieven en op plaats één bij de opvolgers. Bij Groen! trekt huidig Kamerlid Wouter De Vriendt de lijst. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier