West-Vlaanderen telt hoogste aantal erkende kortverblijven

Redactie KW

Hoewel onze provincie het hoogste aantal erkende kortverblijven telt voor senioren blijft de nood aan extra plaatsen groot. Dat zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Griet Coppé (CD&V) uit Roeselare.

Onze provincie heeft 409 erkende korte verblijfeenheden. Een kortverblijf is een woongelegenheid binnen een woonzorgcentrum die voor korte tijd door een bewoner in gebruik kan genomen worden. “Een ideale manier om in acute noodsituaties een oplossing te bieden, of wanneer mantelzorgers even hun zorg niet kunnen opnemen een alternatief aan te bieden”, zegt Griet Coppé.

Daarmee scoort West-Vlaanderen het beste resultaat voor Vlaanderen. Maar 70% invulling is eigenlijk nog wat onvoldoende, meent ze. Bovendien blijkt uit cijfers van een rapport van het Kenniscentrum Gezondheid dat precies onze provincie naar 2025 de hoogste zorgbehoevendheid en procentueel het hoogste aantal 85-plussers zal tellen. Daarom pleit de volksvertegenwoordiger voor meer woongelegenheden kortverblijf en voor een snellere invulling van de programmatie.

Palliatief kortverblijf

Maar Coppé wil nog een stap verder gaan. “Ook naar het levenseinde toe rijst de vraag welke bewoningsvorm en zorgformule voor de palliatieve mens een thuis en waardige eindefasebegeleiding kan vormen. Net zoals bij palliatieve thuiszorg lijkt de palliatieve zorg in WZC-verband een must”.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier