West-Vlaanderen is grootste aardappelprovincie van het land

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

West-Vlaanderen is de belangrijkste provincie voor aardappelteelt en aardappelhandel van het land.

De West-Vlamingen produceren bijna de helft van alle patatten in Vlaanderen. De cijfers komen van het West-Vlaams Economisch Studiebureau (WES) dat een themanummer van West-Vlaanderen Werkt donderdag presenteerde in Bellegem. Het nummer brengt de hele West-Vlaamse aardappelsector in kaart.

Een op de drie landbouwtelers in ons land is een West-Vlaming. 3.400 zijn er dat. In onze provincie wordt maar liefst 18.270 ha aardappelen geteeld en dat is bijna de helft van het aantal ‘aardappelhectaren’ in Vlaanderen. Gemiddeld brengen de West-Vlaamse landbouwtelers 1,1 miljoen ton aardappelen op.

“De aardappel is voor de West-Vlaamse economie een goudklompje”, zegt Jan Bart Van In van West-Vlaanderen Werkt. “Vergelijk het met wat het vlas ooit voor het zuiden van de provincie heeft betekend.”

Handel en industrie

Maar er is natuurlijk ook de handel en de industrie.Goed voor meer dan 2.000 vaste arbeidsplaatsen en voor een verwerking van 1,8 miljoen ton aardappelen per jaar. De aardappelindustrie is onterecht minder bekend dat de sector van de diepvriesgroenten, zegt Jan Bart Van In.

De aardappelverwerkende industrie investeert bovendien vlot en heeft de voorbije jaren ook bewezen aandacht te besteden aan milieuzorg.

West-Vlaanderen is grootste aardappelprovincie van het land

Bekijk hier de reportage

Meer in Krant van West-Vlaanderen en in het themanummer van West-Vlaanderen Werkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier