West-Vlaanderen is goedkoopste provincie voor ruimen zwerfvuil

Redactie KW

In West-Vlaanderen is vorig jaar 418 ton zwerfvuil opgehaald langs de gewest- en snelwegen. Dat is 40 ton minder dan in 2008. Onze provincie staat op de derde plaats, na Antwerpen en Vlaams-Brabant die meer dan dubbel zoveel afval lieten weghalen. Opmerkelijk is de lage kostprijs die onze provincie betaalt voor het opruimen van de troep.

In heel Vlaanderen is in 2009 zo’n 2,8 miljoen ton zwerfvuil geruimd. Dat kost de belastingsbetaler bijna 4 miljoen euro. Toch zijn er sterke regionale verschillen. In Antwerpen loopt de rekening op tot 1,7 miljoen euro, terwijl West-Vlaanderen maar 226 000 euro moet ophoesten. Het ophalen van zwerfvuil in de provincie Antwerpen kost gemiddeld 1,75 euro per kilogram, in West-Vlaanderen is dat amper 0,54 euro. In Limburg gaat het zelfs om 2,53 euro per kilogram.

Volgens Ilse Luypaert van het Agentschap Wegen en Verkeer heeft alles te maken met de locatie waar het zwerfvuil ligt. West-Vlaanderen telt 186 km snelwegen, amper 35 km minder dan Antwerpen, maar wij hebben weinig last van files. Daardoor ligt het afval op een paar plaatsen geconcentreerd en is het makkelijker op te halen is. Zwarte punten zijn vooral de snelwegparkings en de op- en afritten. Ook de kust is zwerfvuilgevoelig.

Sluikstorters die afval dumpen langs de gewest- en snelwegen lopen trouwens weinig kans om beboet te worden. Vorig jaar is in West-Vlaanderen maar één proces-verbaal opgemaakt. De laatste grote sensibiliseringscampagne voor zwerfvuil dateert al van twee jaar geleden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier