West-Vlaanderen gaat samenwerken met Poolse regio Lubelskie

Redactie KW

Het provinciebestuur van West-Vlaanderen heeft een samenwerkingsakkoord afgesloten met de regio Lubelskie in Polen. De samenwerking focust op plattelandsontwikkeling, toerisme en cultuur, streekontwikkeling, onderwijs en Europese samenwerking. Beide partners zullen informatie, ervaring en kennis uitwisselen. “Via Lubelskie kijken we ook verder naar Oekraïne en Rusland”, zegt gedeputeerde Marleen Decraene (CD&V).

West-Vlaanderen heeft al samenwerkingen opgestart met gelijkwaardige bestuursniveaus in Centraal- en Oost-Europa. Het gaat om de regio’s Arad en Bohir in Roemenië en Békés in Hongarije. De projecten die samen worden uitgewerkt, worden aangemoedigd en deels gefinancierd door de Europese
overheid. “Via de nieuwe samenwerking met Polen willen we ons ten volle voorbereiden op het Interreg 5-programma van de Europese Unie”, aldus Decraene.

In de toekomst zal ook worden samengewerkt met de universiteit van Lublin. Dat is een universiteit die Nederlands taalonderricht organiseert. “Ook rond logistiek zoeken we samenwerking”, zegt Decraene. “In het bijzonder rond de regionale luchthavens. Lubelskie ligt op amper twee uren vliegen vanuit Wevelgem of Oostende.” (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier