West-Vlaanderen en Frankrijk werken samen voor 100 jaar Eerste Wereldoorlog

Redactie KW

West-Vlaanderen wil samen met vier Franse departementen de herdenking 100 jaar Eerste Wereldoorlog voorbereiden. Dat zeggen Patrick Vangheluwe en Gunther Pertry, respectievelijk gedeputeerde voor toerisme en gedeputeerde voor cultuur van de provincie, woensdagavond bij de voorstelling van het Interreg IV-project “De Grote Oorlog herdacht-Mémoire de la Grande Guerre” in Ieper.

“Het is de bedoeling een sterk en symbolisch netwerk rond de Eerste Wereldoorlog uit te bouwen”, klinkt het. “Westtoer en de provincie West-Vlaanderen engageren zich in dit project, samen met achttien andere Vlaamse en Franse partners.”

Het project bestaat uit drie grote acties. In een eerste luik worden investeringen en inrichtingswerken uitgevoerd. Aan Vlaamse zijde zal onder meer het In Flanders Fields Museum in Ieper worden heringericht en krijgt het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Passendale (Zonnebeke) een museumtuin. Ook aan Franse zijde neemt men verschillende sites en musea onder handen.

In een tweede actie komen culturele manifestaties en grote evenementen aan bod. Een derde belangrijk onderdeel is de valorisatie van het herdenkingtoerisme en de communicatie. Al deze initiatieven worden uitgewerkt in de periode 2009-2012.

Het budget voor het project bedraagt 9,2 miljoen euro, waarvan 3,4 miljoen euro uit Europese middelen bestaat. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier