West-Vlaamse zelfstandigen krijgen 685.000 compensatie voor sluiting

Redactie KW

Vorig jaar is dubbel zoveel geld uitgekeerd aan zelfstandigen in onze provincie als compensatie bij sluiting door wegenwerken. In heel België was dat een kwart meer in vergelijking met het jaar voordien. Enerzijds raakt de compensatieregeling meer bekend, maar er zijn ook opvallend meer werken.

Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht zijn wegenwerken volgens Unizo traditioneel meer aan de orde. Met 685.000 euro ging het grootste bedrag als compensatie voor zelfstandigen die dan sluiten naar West-Vlaamse zelfstandigen. En dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met 2010.

Het aantal West-Vlaamse zelfstandigen die een beroep deed op de compensatie steeg met ruim een kwart terwijl dat nationaal zo’n 10% was. De compensatieregeling was destijds een idee van Oostendenaar en volksvertegenwoordiger Jean-Marie Dedecker.

Maar ook al is er compensatie, de verliezen voor zelfstandigen zijn groot, zegt Axel Ronse van Unizo West-Vlaanderen. ” Stel een krantenwinkel die gemiddeld 2000 euro omzet draait, valt door werken al snel terug op 1000 euro per dag. Wil hij sluiten dan krijgt hij 73 euro per dag. Wij stellen voor dat de verplichte maatregel om te sluiten wegvalt en dat men van de compensatie kan genieten als men open is ook”

(K.B./A.D.)

West-Vlaamse zelfstandigen krijgen 685.000 compensatie voor sluiting

Bekijk hier de reportage

Meer vanavond in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier