West-Vlaamse strooidiensten zijn voorbereid op winterweer

Redactie KW

De strooidiensten van Wegen en verkeer West-Vlaanderen zijn voorbereid op een wit wegdek morgenochtend of de komende dagen. Zo is er dubbel zoveel strooizout voorzien voor de gewest- en autosnelwegen als vorig jaar. Ook sommige gemeentes hebben extra zout voorzien voor hun wegen, maar toch hebben ze volgens de grootste West-Vlaamse zoutleverancier hun lesje nog niet geleerd en wordt het bij hevige sneeuwval net als vorig jaar problematisch.

De West-Vlaamse wegen lagen er vanochtend wit bij, maar morgen zou het wel eens heviger kunnen sneeuwen. Vanavond doet het agentschap wegen en verkeer metingen en beslist het om al dan niet te strooien op de gewest- en autosnelwegen. Een speciaal winterprotocol met de provincie voorziet daarvoor dubbel zoveel zout. Aan gemeentes wordt dan weer gevraagd hun slinkende voorraad voortdurend online te registreren zodat de provincie weet waar nog zout is en waar niet. Sommige gemeentes hebben alvast meer zout besteld.

Strooiroutes

Enkele steden en gemeentes moesten vorig jaar strooiroutes inkorten door een gebrek aan zout. Brugge bijvoorbeeld. De stad heeft nu 280 ton zout ingeslagen, 100 ton meer dan vorig jaar. De wachtdienst is al uitgebreid, terwijl dat normaal pas halfweg december gebeurt.

Gesloten deuren

De grootste West-Vlaamse zoutleverancier uit Roeselare vreest dat de meeste gemeentes zich opnieuw zullen laten vangen. “De vraag is op dit ogenblik erg beperkt. Slechts 11 gemeenten hebben op het huidige ogenblik besteld”, zegt Bart Sobry van Zoutman. “We verwachten dat iedereen straks weer komt als het hevig sneeuwt, maar dan zullen ze voor een gesloten deur staan. Ze zullen moeten wachten. Elk jaar opnieuw bellen schepenen en burgemeesters en eisen ze dat we zout leveren. Maar het spijt ons, voor ons is dat niet mogelijk”, klinkt het. (KB)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur en stipt om 22 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier