West-Vlaamse senioren actiever in verenigingsleven

Redactie KW

West-Vlaamse ouderen zijn vaker lid van een vereniging dan de gemiddelde Vlaming van die leeftijd. Dat blijkt uit een onderzoek van de provincie, de VUB en de Hogeschool Gent. Wel is speciale aandacht nodig voor gescheiden ouderen die de weg niet vinden naar het verenigingsleven. De studie ziet vooral een taak weggelegd voor de lokale besturen om de ouderen te bereiken.

De thuiswonende 60-plussers in onze provincie blijven erg betrokken in het maatschappelijke leven. Uit een bevraging van meer dan 10.000 ouderen in 25 gemeenten blijkt zo’n 70% aan het verenigingsleven deelneemt. Dat is meer dan het Vlaams gemiddelde. Vanaf 70 jaar sluiten de West-Vlamingen ook vaker aan bij een ouderenvereniging, zo’n 37%. Maar het onderzoek toont ook aan dat er nog een enorm potentieel is.

De oudere West-Vlaming is wel een tikkeltje minder cultuurminnend dan de Vlaamse zestigplusser en vangt ook net iets minder de kleinkinderen op. Opvallend is wel dat mannen het occasioneel vaker doen dan vrouwen. Ze hebben tijd goed te maken, want voor de eigen kinderen waren ze weinig aanwezig. Maar de studie gaat vooral op zoek naar degenen die niet participeren aan het maatschappelijke leven.

Tot slot nog dit. Bij 80-plussers blijkt de wil om deel te nemen aan het maatschappelijke leven te bestaan, maar voor hen is het vaak een kwestie van niet kunnen. Betere toegankelijkheid van en vervoer naar activiteiten is wenselijk.

(kb/ld)

Meer in het nieuws van Focus en WTV vanaf 18 uur en klokvast om 22 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier