West-Vlaamse rivieren zijn 92.000 jonge palingen rijker

Redactie KW

In de vijf Vlaamse provincies heeft het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), samen met de Provinciale Visserijcommissies, dinsdag 462.000 jonge palingen (glasaal) uitgezet.

Pas over vier of vijf jaar, wanneer de volgroeide palingen de rivieren verlaten om naar de Sargassozee te trekken om zich voort te planten, wordt duidelijk of de actie succesvol was.

Ijzer

De uitzetactie, die een week uitgesteld werd door de winterprik, is één van de maatregelen binnen het zogenaamde Palingbeheerplan, om de palingbestanden weer op peil te brengen. Het Europese palingbestand bedraagt voor veel rivieren amper 1 procent ten opzicht van de jaren 80. Overbevissing, verontreiniging en belemmeringen van vismigratie in de rivieren zijn de grootste oorzaken. “De cijfers spreken boekdelen: aan de monding van de IJzer kon eind jaren 70 nog jaarlijks rond de 500 kilogram glasaal worden gevangen, vandaag is dat gemiddeld minder dan 1 kilogram”, zegt Rudi Ysebood van het ANB.

In elke provincie werd dinsdag 28 kg kilo glasaal of 92.000 jonge palingen uitgezet in diverse binnenwateren. De glasaaltjes werden aangekocht op het budget van het Visserijfonds, waarin alle inkomsten terechtkomen van de verkoop van de visverloven. “Op die manier draagt elke visser op openbaar water bij tot het herstel van het palingbestand”, klinkt.

(BS/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier