West-Vlaamse provincieraad verdaagt advies erkenning geloofsgemeenschap El Azhar

Redactie KW

Het dossier van El Azhar in Waregem, 1 van de 3 dossiers voor de erkenning van een nieuwe islamitische geloofsgemeenschap in West-Vlaanderen is donderdagnamiddag niet door de provincieraad geraakt.

Na felle kritiek van oppositiepartijen Open Vld, Groen! en Vlaams Belang werd het advies over de erkenning van de gemeenschap El Azhar in Waregem verdaagd naar de volgende zitting.

Tegen de zin van de oppositie werd wel gestemd over de dossiers Jamia Islamia in Oostende en Atakwa in Kortrijk.

Aan de stemming ging een ernstig maar hevig debat vooraf. Gedeputeerde Gunter Pertry (sp.a) verdedigde de drie dossiers. “De administratie heeft ze volledig verklaard volgens het geldende decreet”, verdedigde de gedeputeerde zijn administratie. Vlaams Belang vond dit niet.

Open Vld, Vlaams Belang en ook leden van de CD&V/sp.a-meerderheid voerden tijdens het debat de druk op om minstens een genuanceerd advies te formuleren. Onder meer het gebrek aan gelijke behandeling tussen mannen en vrouwen in de islamitische geloofsgemeenschap werd uitgespeeld. Daarnaast was er ook de roep naar meer zicht op de financiële implicaties van de erkenning.

Wat het dossier Waregem betrof, werd naar het advies van de gemeenteraad verwezen. Die argumenteerde eerder deze week dat er onvoldoende volgelingen zijn voor twee gemeenschappen op amper enkele kilometers van elkaar. In deelgemeente Desselgem staat er al een erkende moskee.

Na een schorsing besloten sp.a en CD&V om het dossier Waregem te herbekijken. Over de moskeeën in Oostende en Kortrijk werd wel gestemd omdat het schepencollege van beide steden geen opmerkingen formuleerde. De gemeenteraden moeten er zich later nog uitspreken. De ongenuanceerde gunstige adviezen aan Vlaams minister Keulen kregen 49 stemmen mee. Er waren 6 onthoudingen en 21 tegenstemmen. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier