West-Vlaamse prijzen letterkunde uitgereikt

Redactie KW

In het Provinciaal Hof in Brugge is zaterdag de Prijs voor Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen uitgereikt. Dit jaar stond de Prijs in het teken van beschouwend en creatief proza. Op dezelfde plechtigheid werd ook de Brugse schrijfster Sylvia Vandenheede in de bloemetjes gezet voor haar bekroning op Vlaams niveau.

De provinciale prijs voor Letterkunde wordt elk jaar uitgereikt, telkens voor een ander genre. Dit jaar is dat proza. 20 werken kwamen binnen in de categorie essays en monografieën. Bij het creatief proza zoals roman en korte verhalen beoordeelde de jury 41 werken. Luc Devoldere, de hoofdredacteur van het cultureel tijdschrift “Ons Erfdeel” krijgt 2.500 euro voor een essay over Italië. De geboren Heulenaar heeft zijn hart verpand aan het land van de laars.

“Ik vind dat Italië een soort supplement d’âme heeft,” zegt Luc Devoldere. “De oudheid, de renaissance, zelfs de barok zijn er uitgevonden. Men onderschat dat soms een beetje. Ik heb een hoofdstuk in het boek gewijd aan de modernistische architectuur van de jaren 30, die onder Mussollini ontstond. Die architectuur houdt nog steeds stand. Er zijn steden gebouwd in drooggelegde gebieden ten zuiden van Rome, die prachtig zijn om naar te kijken. Het modernisme is ook iets wat Italië kenmerkt.”

Ook Peter Terrin uit Wingene wint 2.500 euro met zijn verhalenbundel ‘De bijeneters’. Daarin snijdt Terrin grote thema’s aan, zoals vervreemding. Zijn boek “Blanco” wordt trouwens binnenkort verfilmd door Christophe Van Rompaey, de man die ook instond voor de regie van de prent ‘Aanrijding in Moskou’ . Met de winnende bundel “De bijeneters”leidt hij de lezers naar vervreemde werelden.

“Het is een boek met zeven verhalen,” licht Terrin toe. “Daarin wordt gevarieerd op grote schrijvers uit het verleden, bijvoorbeeld Albert Camus en George Orwell. Die verhalen zijn lichtjes gebaseerd op hun grote werken. Die hebben mij geïnspireerd om zelf die korte verhalen te schrijven.”

Joost Dessein wint een premie van 1.250 euro voor de studie ‘De geheimen van de markt’. Ook de Brugse jeugdauteur Sylvia Vandenheede mag op erkenning rekenen. Zij krijgt De Prijs Letterkunde van de Vlaamse Provincies 2007 voor haar boek ‘Vos en haas en de dief van lek’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier