West-Vlaamse preitelers in problemen door extreme vrieskoude

Redactie KW

De vrieskou van februari zorgt bij de preitelers voor heel wat ellende. De wintergroente is door de extreme temperaturen rot vanbinnen. West-Vlaanderen telt de meeste hectares met preigewassen waardoor de schade voor alle West-Vlaamse boeren kan oplopen tot over de tien miljoen euro.

“Vooral de regio van Brugge tot Ieper afgeboord eventueel met Diksmuide en Meulebeke is toch heel zwaar aangetast, maar de schade is verschillend van veld tot veld,” weet Patrick Meulemeester van de Boerenbond.

“Er staat toch een kleine 3000ha in West-Vlaanderen in de ganse teelt van prei en ik vermoed dat toch de kleine helft of een goede 1000 ha kan getroffen zijn met schade. Verschillend van een beetje schade tot totaal verloren.”

Niet oogsten

Heel wat preitelers kunnen niet oogsten, en dat heeft zijn gevolgen, zegt teler Rita Ballieu uit Kortemark. “We hebben geen inkomen meer gehad van half februari tot half mei, maar alles loopt verder, we hopen in de toekomst een eerlijke prijs te krijgen voor ons product en voor ons werk.”

De sector kan alleen maar afwachten of de federale regering de vrieskou erkent als landbouwramp, zodat de schade kan vergoed worden.

West-Vlaamse preitelers in problemen door extreme vrieskoude

Bekijk hier de reportage

(JV/BD)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier