West-Vlaamse politici protesteren tegen negatieve adviezen cultuursector

Redactie KW

Verschillende West-Vlaamse politici willen over de partijgrenzen heen protesteren tegen de negatieve voorlopige adviezen in de cultuursector. Vorige week hebben de verschillende cultuurcommissies hun advies geformuleerd voor het toekennen van de Vlaamse cultuursubsidies. De Werf in Brugge, het Folkcentrum in Dranouter, de kunstmanifestatie Beaufort en het kunstenfestival Watou delen het hardst in de klappen.

Voor de zomer wordt beslist hoeveel centen de cultuurhuizen de komende jaren van de Vlaamse overheid mogen verwachten. Verschillende commissies geven de minister daarover advies. Zoals bekend zijn enkel voorlopige adviezen ronduit negatief voor enkele toonaangevende West-Vlaamse initiatieven. De Werf in Brugge zou zowat de helft verliezen, het Folkcenter Dranouter zelfs alles. Ook Beaufort en het kunstenfestival Watou dreigen subsidies te missen. De verontwaardiging over het eigen grote gelijk en de werking van de adviescommissies klinkt steeds luider.

“Voor de werf in Brugge is dat een half A4-tje om dan te besluiten dat de subsidies gehalveerd worden. Voor Beaufort bijvoorbeeld hanteert men foute cijfergegevens. En wat Dranouter betreft, kijkt men teveel naar het verleden en te weinig naar de toekomstvisie”, zegt Gunter Pertry, gedeputeerde voor cultuur.

Standpunt

De West-Vlaamse politici bundelen nu de krachten. Dit weekend komen ze samen om een gemeenschappelijk standpunt in te nemen. Ondertussen hebben de verschillende cultuurhuizen nu nog tot dinsdag tijd om de voorlopige adviezen aan te vechten. Vlaams minister van cultuur Joke Schauwvliege beslist daarna nog voor de zomervakantie over wie wat krijgt.

(K.V./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus & WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier