West-Vlaamse peuterklasjes zitten weer overvol

Redactie KW

Minister van onderwijs Pascal Smet is bezig met een voorstel om de overbevolking in kleuterklasjes aan te pakken. En dat stemt ook het kleuteronderwijs in onze provincie tevreden. In basisschool Vlinderbos in Ooigem zitten in het peuterklasje sinds deze week 28 kinderen, na de paasvakantie kunnen peutertjes instappen en dat deden in het Vlinderbos zes kindjes. Juf Sofie heeft er handen tekort.

Zo’n vijfhonderd scholen in onze provincie hebben kleuteronderwijs. 42.000 kinderen zitten in één van de klasjes, maar slechts tweederde daarvan telt mee voor subsidies. De regelgeving dateert uit de jaren zeventig waarbij kleuters vaak niet kwamen en de kleuterklassen nog gewoon opvang waren, de zogenoemde bewaarschool.

Twintig is ideaal

De scholen hebben door die regelgeving nu overvolle klasjes en geen geld voor extra kleuterjuffen of meesters. In het Vlinderboos in Ooigem zitten 25 of meer kleuters per klas. “Een ideaal aantal noemen is moeilijk, maar twintig zou goed zijn,” zegt Filip Turpyn van Het Vlinderbos in Ooigem.

In september 2012 zou de situatie moeten veranderen. Dan komt er wellicht zo’n 50 miljoen euro vrij voor de herschikking van het kleuter- en lager onderwijs en kan de onderfinanciering aangepakt worden. De minister van onderwijs is volop aan het sleutelen aan een voorstel en daar is juf Sofie Lareu alvast erg blij om.

Kleuterleidsters te kort?

Maar in september 2012 mag er dan wel geld zijn voor extra juffen en meesters, parlementslid Sabine Poleyn uit Zwevegem, die in de commissie onderwijs zit, vraagt zich af of die er wel zijn. Te weinig jongeren kiezen voor het kleuteronderwijs. Een nieuw probleem lijkt nu al in aantocht.

(JV/KB)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier